onsdag 21 november 2012

D-vitaminbrist i Sverige

Det har länge pratats om D-vitamin tillskottets vara eller icke vara i Sverige. 
Alla människor kommer inte upp i det rekommenderade dagsbehovet.

Att D-vitamin Behövs för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig kalcium vet vi sedan innan. Vill man ha ett starkt skelett ska man alltså tänka på att få i sig  både kalcium och D-vitamin. 

 D-vitamin får vi utav Soljus, under juni, juli, augusti när solen står som högst på dagen. Under vinterhalvåret kan vi inte bilda något D-vitamin i norden. D-vitamin finns i fet fisk och berikat i mjölkprodukter, 

I dagarna har det kommit information om att D-vitamin brist kan öka risken för MS, diabetes och cancersjukdomar. Det måste dock komma fler studier som bekräftar detta för att råd om D-vitamin intag hos slv ska ändras. 

Det gränsvärde i blodet som Livsmedelsverket anger må vara tillräckligt för att förhindra engelska sjukan, som innebär att skelettet blir mjukt och deformerat men räcker inte för att skydda mot de allvarliga sjukdomarna säger forskarna Jonatan Salzer och Peter Sundström. 

I stället för de 50 nano-mol per liter som nu rekommenderas, visar  studier att minst 75 nano-mol per liter kan krävas för att uppnå önskad skyddseffekt. Det verkar även som att det är nivåer som man bör hålla hela livet. 

ms_7683332.svdhttp://www.svd.se/opinion/brannpunkt/brist-pa-d-vitamin-kan-oka-risk-att-fa-ms_7683332.svd
Holistic D-vitamin
Hos mig kan du köpa holistics D-vitamin. 
D-vitaminet utvinns ur fett från fårull. Kapseln är vegetabilisk och består av cellulosa från träd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar